top of page

Hoe werkt airconditioning

De letterlijke vertaling van airconditioning is ‘het op de juiste temperatuur en zuiverheid houden van de lucht in een gesloten ruimte’. De installatie die we daarvoor gebruiken wordt ook airconditioning genoemd. Deze installatie bestaat in de basis uit drie delen.

BINNENDEEL

Blaast de gekoelde of verwarmde lucht de ruimte in. Deze lucht wordt aangezogen uit de ruimte zelf. Dus als de airconditioning wordt gebruikt om te koelen onttrekt het binnendeel de warme lucht aan de ruimte, en zorgt ervoor dat er vervolgens koele lucht naar binnen wordt geblazen. De afkoeling vindt plaats door de warme lucht door een koude warmtewisselaar te blazen middels een ventilator.

 

BUITENDEEL 

Geeft de overtollige warmte of koude af aan de buitenlucht en zorgt voor het transport van het zogenaamde koudemiddel. Het koudemiddel is nodig om ervoor te zorgen dat de warmtewisselaar in het binnendeel de lucht kan koelen.

AFSTANDSBEDIENING

Binnendeel en buitendeel werken samen om de temperatuur in een ruimte te beheersen. Het systeem kan worden ingesteld door middel van één afstandsbediening via het binnendeel.

De werking van de binnenunit, de buitenunit en de afstandsbediening in detail

De Binnenunit.

Binnenunits zijn er in vele verschijningsvormen. Het meest bekende model is het wandmodel. Deze wordt hoog in de ruimte aan de wand gemonteerd. Er zijn ook modellen die op de vloer staan, aan het plafond hangen of ingebouwd zijn. Afhankelijk van de wensen van de gebruiker en de mogelijkheden in de ruimte kan uit verschillende modellen gekozen worden. Aquilo airco verkoopt uitsluitend wandmodellen.

De binnenunit zuigt lucht aan uit de ruimte, draagt warmte of kou uit de lucht over aan de warmtewisselaar en transporteert de warmte of kou via de koelleiding naar de buitenunit. Wanneer de airco ingesteld is om te koelen, wordt de verkregen koele lucht vervolgens via de uitblaasopening de ruimte ingeblazen. Wanneer de airconditioner ingesteld is om te verwarmen, wordt de verkregen warme lucht via de uitblaasopening de ruimte ingeblazen.

Daarnaast beschikt vrijwel elke airconditioner over een filtersysteem dat ervoor zorgt dat de gekoelde of verwarmde lucht die de ruimte ingeblazen wordt, ontdaan is van stof, vervuilende deeltjes en nare luchtjes. Tevens remt het filter de verspreiding van bacteriën en virussen! De deeltjes worden opgevangen en verzameld in een inwendig filter, die eenvoudig door de gebruiker zelf te reinigen is. Wanneer de airco ingesteld is om te koelen zal deze de ingeblazen lucht ook ontvochtigen. Het opgevangen vocht wordt via een condensleiding afgevoerd naar buiten.

De Buitenunit.

De buitenunit wordt vanzelfsprekend buiten gemonteerd. De afmeting van de buitenunit is afhankelijk van het vermogen, wat weer afhankelijk is van de afmetingen van de te koelen en te verwarmen ruimte. Hoe groter het gewenste vermogen van het systeem, hoe groter de buitenunit. De buitenunit kan op rubberen blokken op het dak, op het balkon of op de vloer worden geplaatst. Tevens kan de buitenunit tegen de muur worden geplaatst met een muurbeugel. Via koelleidingen wordt de buitenunit met de binnenunit verbonden. Deze koelleidingen zorgen voor het transport van het koelmiddel (R32) dat de warmte of kou transporteert. Het koelproces is omkeerbaar (inverter), waardoor de airco ook kan verwarmen. Daarom zijn airconditioners ook warmtepompen.

Wanneer de airco ingesteld is om te verwarmen, onttrekt de buitenunit warmte aan de buitenlucht. Zelfs wanneer de buitentemperatuur onder 0 is, kan de buitenunit nog steeds warmte onttrekken aan de buitenlucht. De verzamelde warmte wordt door de condensor teruggestuurd naar de binnenunit. In de buitenunit bevindt zich ook de compressor, de 'motor' van de airconditioner, die ervoor zorgt dat het koelmiddel door de gehele installatie stroomt.

De afstandsbediening.

Om de airconditioner te bedienen maken we gebruik van een afstandsbediening die communiceert met de binnenunit. Met de afstandsbediening kan vanzelfsprekend de temperatuur worden ingesteld, maar ook zaken als de gewenste modus, het uitblaaspatroon, ventilatorsnelheid en de tijd. Daarnaast zijn tegenwoordig vrijwel alle airconditioners uitgerust met WiFi, zodat de airco te bedienen is via een tablet of smartphone. Dat geeft de mogelijkheid om de airco alvast aan te zetten voordat u thuis aankomt, of om de airconditioner te bedienen vanuit een andere ruimte dan waar de binnenunit hangt.

Type airconditioners

Er zijn verschillende typen airco's te verkrijgen. Zo zijn er de normale split-systemen met een binnenunit en een buitenunit, maar er zijn ook systemen met meerdere binnenunits die aan één buitenunit worden gekoppeld, een zogenaamd multisplit-systeem.

 

Split airconditioner

De eerste airconditioners bestonden uit één deel en waren alleen in staat om te koelen. Deze werden gemonteerd in het raamkozijn. Alle functies waren verenigd in dit ene apparaat. Door de verbetering van de techniek en uit esthetisch oogpunt werden de functies van elkaar gescheiden en ondergebracht in twee verschillende delen. De binnenunit en de buitenunit. die via een koelleiding met elkaar verbonden zijn. Daarom wordt wordt een airco ook wel een 'split-unit' genoemd.

 

Multisplit airconditioner

Wanneer er een airconditioner in meerdere ruimtes geïnstalleerd dient te worden, kan er gekozen worden voor een multisplit-airco. Er wordt dan één buitenunit geplaatst waarop meerdere binnenunits kunnen worden aangesloten. De binnenunits kunnen onafhankelijk van elkaar functioneren en worden individueel bediend.

bottom of page